Route

Brainstormen: het succes van de ruimtes

Een effectieve brainstorm sessie met 50 tot 150 personen... Het lijkt zo eenvoudig. Hoe belangrijk zijn de details van de ruimtes voor het succes?

De ruimte waarin een brainstormsessie plaatsvindt beïnvloedt de mate van creativiteit. Ook wordt de creativiteit beïnvloed door de afwisseling van ruimtes. Zo is het gebruik van verschillende ruimtes effectief om de “open” status vaker op een dag terug te laten keren en meerdere malen in de flow terecht te komen.

Het kiezen van de ruimte

Voordat mensen in een flow kunnen raken dient er een verbinding te zijn met elkaar en daarnaast het vertrouwen om vrijuit te brainstormen en te spreken. Begin hiervoor de bijeenkomst door elkaar te ontmoeten in een informele, warm aanvoelende ruimte.

Kies voor een ontspannen sfeer waar iedereen elkaar kan zien. Voorkom een lange gang of een L-zaal met niet zichtbare hoeken. De centrale opening kan in deze algemene ruimte staand gehouden worden. Is de opening langer dan "de magische 20 minuten" (zie andere post), kies er dan voor om te zitten in een (liefst andere) plenaire ruimte.

Heel veel locaties waar ik kom, liggen gewoon in de weg van een goed proces. Die stralen uit: heb nou alsjeblieft geen creatieve ideeën hier. En daar kom je dan ook op uit.
Karl Raats - spreker Creativiteit & innovatie

Verlaat het kantoor

Het is belangrijk om buiten de eigen werkomgeving te brainstormen. Verlaat het kantoor en zoek een locatie die over voldoende afwisselende ruimtes en professionele audiovisuele middelen beschikt.

Bovendien is het belangrijk om bij het brainstormen gewoontes te doorbreken.
aldus Sjoerd Weikamp (hoofdredacteur Eventbranche.nl).

Brainstorm locaties

Bij het kiezen van de juiste locatie is het belangrijk dat je geïnspireerd wordt als deelnemer en dat er voldoende creatieve subruimten zijn. De locatie dient een goede reden te geven om extern te brainstormen. Meestal met een eigen team. Echter, steeds vaker wordt ook bij relatiebijeenkomsten de verbinding opgezocht met interactieve workshops in subsessies.

Er zijn veel inspirerende locaties. Het wisselen tussen locaties werkt ook goed. Zo blijft het gewenste verrassingseffect bestaan. MindCenter verwijst bij overbezetting bijvoorbeeld wel eens naar collega locaties zoals Youmeet of CitySense en vise versa.

Mensen vragen mij soms wel eens... Frits, maar waar moeten we dat dan doen? Dan zal ik vanaf nu zeker MindCenter Vianen noemen.
Frits Wester – Journalist o.a. RTL

Categorieën

Nieuws & InspiratieSuccesvol Brainstormen

Over MindCenter

MindCenter is een evenementenlocatie in Utrecht voor bijeenkomsten tot circa 150 personen. In het MindCenter is alles net even anders dan je gewend bent. Niet om het anders zijn, maar omdat wij vinden dat een andere aanpak vaak leidt tot betere resultaten.

Bekijk onze ruimtes

De 4 gebieden van MindCenter

Meer Nieuws & Inspiratie

    Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.